Lubczyk ogrodowy – doskonały lek i przyprawa

Kategorie:

Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinalis )należy do roślin wieloletnich, przypomina w kształcie i smaku liści seler.
Z racji na mocny, korzenny zapach wykorzystywany jest jako przyprawa.
Lubczyk uprawia się w Europie i USA.
Stosowany był już w średniowieczu przez benedyktynów jako roślina lecznicza, afrodyzjak a także jako antidotum na ukąszenia jadowitych wężów.
Należy do roślin wieloletnich, które osiągają 2 m wysokości.

Uprawa Lubczyka
   Lubczyk należy do roślin ciepło i światłolubnych. Idealne gleby do jego hodowli to gleby próchnicze, lekkie, bogate w wapń i odpowiednio nawilżone.
Zaleca się jego uprawianie po warzywach hodowanych na oborniku.
Lubczyk jest rośliną dość wymagającą bowiem trzeba go obficie naważyć nawozem organicznym oraz mineralnym.
Siewu dokonujemy na wiosnę w rzędach w odległości rzędowej około 60 centymetrów.

Sposób przechowywania oraz zbiory
   Korzeń będący surowcem leczniczym należy wykopać albo wczesną wiosną albo dopiero na przełomie października i listopada ( robimy to dopiero po drugim lub trzecim roku wegetacji).
Po wykopaniu należy go otrząsnąć z ziemi, wypłukać po czym obsuszamy je w zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Następnie kroimy korzeń na mniejsze kawałki i suszymy go w temperaturze 30-35 stopni Celsjusza.
Wskaźnikiem dobrze zasuszonego korzenia jest jego żółtobrunatna barwa. Zasuszone korzenie przechowujemy w papierowych torbach.

Lubczyk ogrodowy lekiem na całe zło
   Wykazuje on wiele właściwości leczniczych: działa moczopędnie, eliminuje z naszego organizmu chlorki oraz kwas moczowy, w mniejszym stopniu zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelita ale też dróg moczowych oraz żółciowych, pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje procesy fermentacyjne, likwiduje wzdęcia.
Leczy się nim także wszelkie zaburzenia pracy nerek oraz brak apetytu.
Zewnętrzne okłady z naparu są stosowane przy chorobach skórnych.
Napar z korzenia: 5 g korzeni zalewamy 1 szklanką wrzątku. Napar pije się 3 razy dziennie w ilości około połowy szklanki po posiłku.

Doskonała przyprawa
   Każda gospodyni wie, iż wyciągi z korzeni lubczyka ogrodowego są stałym składnikiem kostek bulionowych a także przypraw maggi.
Ponadto zastosowanie w kulinariach ma również lubczyk w postaci świeżych czy też suszonych liści.
Dodaje się go do zup, ryb, drobiu, wołowiny a także twarogów i sosów. Przy jego stosowaniu warto nie przesadzać z jego nadmierna ilością ponieważ może stłumić aromat innych przypraw.
Stosuje się go również do jajecznicy lubczykowej, a w Anglii rozdrobnione nasiona dodaje się do chleba.
Bywa też spożywany pod postacią słodkiej lub słonej herbaty. Dużym uznaniem cieszy się też lecznicza nalewka stosowana w problemach z trawieniem oraz gorączce zwana kordiałem.

Polecamy także:

Cia

Galeria


Damska długa fryzura nr 8Ślubna długa fryzura


trzy wzoryŚlubne kręcone