Domowy warzywniak

Kategorie:

Któż z nas nie lubi warzyw własnej hodowli, które dają nam gwarancję, iż nie są sztucznie nawożone a co za tym idzie są smaczne i zdrowe.
Większość ludzi woli kupować warzywa na pobliskich bazarach twierdząc, że nie mają czasu na działkowe hodowle. Jednak nasz poświęcony czas i wysiłek przynosi nam wymierne korzyści.
Warzywa prosto z działki są bogatym źródłem witamin i co najważniejsze nie zawierają w sobie szkodliwych substancji.

Co warto uprawiać ?
   Najpierw musimy się zastanowić jakie warzywa najczęściej spożywamy. W naszym ogródku działkowym możemy zasiać sałatę, buraki ćwikłowe, marchew, kapustę głowiastą ( jedną z odmian jest kapusta późna, którą możemy w okresie jesiennym przeznaczyć do kwaszenia), por, seler, pietruszkę czy też brukselki.
Wszystko zależy od naszych potrzeb.

Jak przygotować grządki ?
   Przede wszystkim zanim przystąpimy do sadzenia nasion należy bardzo starannie uprzątnąć grządki warzywach przedplonowych.
Niszczymy wszelkie chwasty oraz usuwamy pozostałe resztki roślin.
Kolejnym krokiem jest przekopanie grządek. Jednak robimy to lekko, żeby nie doprowadzić do nadmiernej utraty wody z gleby.
Ponadto musimy wiedzieć, iż głębokość przekopania zależy tak naprawdę od gatunku warzywa i tak na przykład pod sałatę, marchew i rzodkiew musimy wykonać głębsze przekopki.
Nasze grządki powinny być wręcz idealnie wyrównane a rowki przeznaczone do siewu nasion równo przygotowane.

Należy też zwrócić uwagę, aby ziemia przed sadzeniem roślin i siewem była dostatecznie wilgotna co najmniej na głębokości 20 centymetrów.
Nasz siew musi być wykonany bardzo dokładnie i co najważniejsze na tej samej głębokości oraz nie za głęboko.

Terminarz siewu i sadzenia
Burak ćwikłowy- czas siewu to końcówka maja oraz czerwiec. Nasiona umieszczamy w glebie na głębokość1-3 cm. Sadząc rośliny w rzędzie zostawimy 6-10 centymetrowe przerwy.

Marchew – siejemy ją również pod koniec maja ewentualnie początkiem czerwca ale jest to ostateczny termin. Głębokość siewu nasion również jak w przypadku buraków wynosi 1-3 cm. Siew przerywamy co 5 cm.

Sałata- okres siewu sałaty zaczyna się od 15 maja i trwa do 15 czerwca. Nasiona w przeciwieństwie do poprzednich warzyw siejemy płytko ok 1-1,5 cm. Przerwy robimy mniej więcej co 9 cm.

Kapusta biała- termin siewu jest ten sam co w przypadku sałaty, a więc mamy miesiąc. Głębokość również wynosi 1-1,5 cm.

Kapusta brukselska- sadzimy ją na początku czerwca. Przerwy robimy mniej więcej co 6 centymetrów. Głębokość siewu jest taka sama jak w przypadku kapusty białej.

Odpowiednia pielęgnacja
   Nawadnianie to podstawa szczególnie jeśli chodzi o wzrost naszych siewek ale także w późniejszym okresie kiedy to przychodzi czas na intensywny przyrost korzeni.
Jeśli uprawiamy rośliny kapustne i korzeniowe musimy stosować nawożenie pogłówne. Równie ważnym zabiegiem jest stałe odchwaszczanie. Zaleca się, aby wyrywać chwasty w momencie kiedy są one jeszcze małe.

Odmiany warzyw godne polecenia
   Jak już pewnie każdy zdążył się zorientować na rynku bogata jest oferta dostępnych odmian warzywa przeznaczonych do siewu.

Poniżej znajdują się sprawdzone i godne polecenia odmiany poszczególnych warzyw, którymi warto się sugerować przed rozpoczęciem własnego siewu.

Burak: „Okrągły ciemnoczerwony”, „ Opolski”, „Karmazyn”, „Czerwona kula TOR”, „Nochowski”, „Egipski”.

Marchew: „Lenka”, „Finezja”, „Koral”, „Drako F1”, „Norton F1”, „Berlikumer2”.
Sałata: „Platine F1”, „Bea F1”, „Zilia”

Por: „Bartek”, „Maciek”, „Juhas”
Kapusta : „Nefryt F1”, „Amager Polana”, „Kamienna głowa”, „Lion F1”, „Kilaton F1”

Polecamy także:

Galeria


Męska fryzuraŚlubna długa fryzura


Męska fryzuraŚlubne kręcone