Ciasto śmietankowo-arbuzowe

Kategorie:

Ciasto śmietankowo-arbuzowe

Potrzebne składniki:
Ciasto:
4 jaja
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki
Masa:
2 stołowe łyżki cukru
cukier waniliowym
truskawkowa galaretka
1 litr śmietany 30 %
Dodatki:
60 dag arbuza
jeszcze jedna galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:
Ubijamy na sztywną pianę białka dodając do nich cukier nie przestając ubijać. Następnie dodajemy żółtka dalej ubijając. Dosypujemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Otrzymane ciasto wylewamy na formę( którą uprzednio wysmarujemy masłem). Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Ostudzone ciasto nakrapiamy wodą z aromatem rumowym.
Masa:
Zarówno cukier jak i cukier waniliowy ubijamy ze śmietaną. Wcześniej przygotowujemy galaretkę, kiedy zacznie tężeć dodajemy do ubitej śmietany z cukrem. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ostudzony biszkopt.
Ciasto z masą wkładamy do lodówki. Przewidziany czas stężenia wynosi około trzydziestu minut.
W międzyczasie oczyszczamy arbuza z pestek i skórki(aby został sam miąższ). Kroimy go w niewielkiej ilości kostkę i układamy według własnego uznania na masie śmietankowej na wierzchu ciasta.
Drugą galaretkę rozpuszczamy, kiedy zacznie powoli tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta, żeby zatopić w niewielkiej części kawałki arbuza.
Całość wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny aż całość zastygnie.

Gotowanie - Artykuły

Polecamy także:

Galeria


Damska długa fryzura nr 4Krótka damska fryzura


Męska fryzuraŚlubne kręcone